In een tijd waarin personeelstekorten, hybride werkvormen en lage betrokkenheid organisaties in Nederland onder druk zetten, zoeken HR-professionals en leidinggevenden naar innovatieve strategieën om medewerkers te motiveren én behouden. Een trend die snel terrein wint binnen de wereld van human resources is gamification: het slim toepassen van spelelementen om werk leuker, leerzamer en effectiever te maken.
In dit artikel ontdek je hoe gamification in HR bijdraagt aan hogere productiviteit, sterkere teams en meer werkplezier — mét praktijkvoorbeelden uit Nederland en inzichten over de toekomst van werk.
Gamification, het toepassen van game-elementen in niet-game-contexten, is een krachtig instrument geworden om de motivatie, samenwerking en productiviteit van werknemers te bevorderen. Naarmate bedrijven blijven investeren in digitale transformatie en op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun werknemers te betrekken, zal de belangrijkheid van gamification in de komende jaren alleen maar toenemen.
Gamification biedt tal van voordelen voor bedrijven in Nederland, met name op het gebied van human resources. Door saaie taken om te zetten in boeiende en plezierige ervaringen, kan gamification:
De populariteit van gamification in Nederland blijft in 2025 gestaag toenemen, mede door de wereldwijde groei en de integratie van spelelementen in diverse sectoren zoals werk, onderwijs en het werven van personeel. Aldus Shiftbase.
Wereldwijd groeit de gamificationmarkt aanzienlijk. In 2025 wordt verwacht dat de markt een waarde van $27,11 miljard bereikt, met een jaarlijkse groei van 23,2%. Tegen 2029 wordt een verdere stijging naar $73,66 miljard voorspeld, aangedreven door toepassingen in onderwijs, gezondheidszorg en klantloyaliteitsprogramma's
Gamification wordt in Nederland steeds vaker ingezet op de werkvloer. Volgens Shiftbase kan het gebruik van spelelementen zoals punten en badges de productiviteit met wel 50% verhogen .
Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Randstad Groep Nederland dat de helft van de mensen gemiddeld een uur per dag gamet, waarbij ze vaardigheden ontwikkelen zoals samenwerken, multitasken en leidinggeven.
Ook in het onderwijs wint gamification aan terrein. Het gebruik van interactieve en speelse leermethoden draagt bij aan een verhoogde betrokkenheid en betere leerresultaten bij studenten
Een bedrijf dat vooroploopt in het gebruik van gamification voor professionele training in Nederland is Xebia, een wereldleider in het aanbieden van cursussen en workshops die game-elementen bevatten om het leren en de betrokkenheid te bevorderen. Xebia verzorgde tijdens Groeien zonder grenzen een workshop die speciaal was ontworpen voor HR-professionals in Nederland. Hierbij moesten deelnemers hun product op de markt brengen. Met behulp van gamification konden de deelnemers kiezen uit een (voor hen) geschikte strategie.
Tijdens de workshop werden deelnemers verdeeld in groepen en kregen ze de opdracht om de stappen te kiezen die nodig waren om hun product succesvol te maken. Het spel omvatte uitdagingen uit de echte wereld, zoals budgettering, marketing en probleemoplossing en bugs. Uiteindelijk kwam het team met de meeste klanten aan het einde van het spel als winnaar uit de bus.
Deze interactieve en boeiende workshop toonde aan hoe gamification kan worden gebruikt om vitale zakelijke vaardigheden te onderwijzen, terwijl het ook samenwerking en creatieve probleemoplossing bevordert. De HR-professionals die aanwezig waren, kregen waardevolle inzichten in hoe ze gamification-strategieën in hun eigen organisaties in Nederland konden implementeren om werknemersprestaties en -tevredenheid te bevorderen.
Xebia beperkt zijn gebruik van gamification niet alleen tot werknemerstraining; het omvat ook game-elementen in haar werk met klanten in Nederland. Door gamification te gebruiken heeft Xebia een verbeterde klanttevredenheid, betere communicatie en verbeterde samenwerking tussen hun team en de klant gerealiseerd.
Naarmate de zakelijke wereld blijft evolueren in Nederland, moeten HR-professionals en bedrijfsdirecteuren voorop blijven lopen door innovatieve strategieën zoals gamification te omarmen. Door game-elementen in verschillende aspecten van hun organisaties op te nemen, kunnen bedrijven werknemersbetrokkenheid verhogen, vaardighedenontwikkeling verbeteren en de algehele bedrijfscultuur verbeteren.
Xebia’s succesvolle implementatie van gamification in zowel werknemerstraining als klantbetrokkenheid is een testament aan de kracht en het potentieel van deze benadering. Nu is het tijd voor HR-leiders om te overwegen om gamification-strategieën in hun eigen organisaties in te implementeren om toekomstig succes te stimuleren.