Generatie Z, beter bekend als Gen-Z, is een hot topic in bijna ieder bedrijf. Hoewel er nog wel eens discussie is over wie precies tot deze groep behoort, kunnen we het in ieder geval hebben over de ‘jongere’ generatie die nu de werkvloer betreedt.
Elke nieuwe generatie brengt een frisse wind van normen, waarden, gebruiken en inzichten met zich mee – de een ervaart dit als een welkome verandering, de ander heeft er meer moeite mee. Hoewel we natuurlijk niet een hele generatie over één kam willen scheren, zijn er toch een aantal trends te bespeuren bij de nieuwe lichting medewerkers.
In deze blog duiken we in de werkethos en technologische invloed van Gen-Z op de werkvloer en delen we praktische tips voor HR- en L&D-professionals om hier effectief mee om te gaan. Lees snel verder!
Generatie Z heeft op de werkvloer voor de nodige opschudding gezorgd bij oudere generaties, die zijn opgegroeid met het idee dat hard werken en alles geven de norm is. Dit heeft geleid tot een stigma rond de werkmentaliteit van Gen-Z: ze zouden hoge eisen stellen, maar niet bereid zijn om daarvoor de nodige inzet te leveren. Ook wordt deze generatie vaak bestempeld als de ‘jobhoppers’, maar is dat wel terecht?
In werkelijkheid is Gen-Z absoluut bereid om hard te werken, maar wel onder de juiste omstandigheden. Ze betreden een arbeidsmarkt waarin meer vraag dan aanbod is, wat hen in staat stelt kritischer te zijn over de baan die ze kiezen.
Maar liefst 53% van deze generatie geeft aan een baan te willen waarmee ze een positieve impact op de wereld kunnen maken, in plaats van alleen voor eigen gewin te werken. Gelijkheid, diversiteit en duurzaamheid staan hoog op hun lijstje, en dit willen ze terugzien op hun werkplek.
Daarnaast heeft Generatie Z een realistische kijk op hun werkleven, en ze verwachten goede arbeidsvoorwaarden en flexibiliteit van hun werkgever. Ze streven niet naar continue perfectie en erkennen dat rustdagen of tijd voor zichzelf ook belangrijk zijn, daarom vinden ze een goede werk-privé balans ook erg belangrijk.
Persoonlijke ontwikkeling staat bij hen ook hoog in het vaandel; ze willen doorgroeimogelijkheden en uitdaging binnen hun functie. Gen-Z waardeert open communicatie en gelijkwaardigheid boven hiërarchie en blinkt uit in sociaal innoveren. Naast sociale vernieuwing speelt ook technologie een grote rol in hun manier van werken.
Generatie Z staat bekend als ‘digital natives’ en heeft technologie vanaf jonge leeftijd omarmd. Digitaal werken is voor hen een tweede natuur. Daarom verwachten ze ook dat technologie een belangrijke rol speelt in hun werk. Ze gebruiken moeiteloos tools zoals cloud-technologie, projectmanagementsoftware en samenwerkingstools (zoals Slack en Microsoft Teams) voor betere communicatie en flexibiliteit. Hun kennis van social media versterkt daarnaast marketingstrategieën en klantbetrokkenheid.
Zo beschouwt 65% van Gen-Z in Nederland het leren van nieuwe digitale vaardigheden als essentieel voor hun toekomstige carrièremogelijkheden. Deze focus op digitale groei gaat hand in hand met hun streven naar efficiëntie, waarbij automatisering van routinetaken centraal staat, zoals AI voor data-analyse of chatbots voor klantvragen. Ondanks hun technologische handigheid, is Gen-Z zich ook bewust van digitale veiligheid en privacy, en pleiten ze voor veilig gebruik van werkplektechnologie.
Is Generatie Z echt zo lui als sommigen beweren? Dat valt reuze mee. Zolang ze voldoende uitdaging krijgen en werken in een zinvolle, flexibele en diverse omgeving, zetten ze zich met volle overgave in. Ze brengen een frisse wind in je organisatie met hun vernieuwende ideeën en voorkeur voor efficiënte en technologische oplossingen. Geef hen de ruimte om hun unieke kwaliteiten in te zetten en zoek actief de verbinding door open en transparant te communiceren. Met de juiste ondersteuning en ontwikkelingsmogelijkheden kunnen niet alleen Gen-Z, maar alle generaties op de werkvloer zich continu ontwikkelen.
Ons online leerplatform biedt leercontent die niet alleen toegankelijk maar ook persoonlijk is. Hierdoor kunnen medewerkers van alle leeftijden hun vaardigheden verder ontwikkelen en zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de organisatie. Zo werk je samen aan een toekomstbestendige en dynamische werkplek.